De Vizsla

0
3024

VIJF WOORDEN DIE HOREN BIJ HET RAS

Jachthond, energiek, aanhankelijk, vriendelijk en sportief

Algemene korte beschrijving
De vizsla is een energieke en werklustige jachthond. Hij heeft zeer veel behoefte aan beweging en aan samen met de baas dingen ondernemen. De vizsla leert gemakkelijk en is een baasgerichte hond met een zacht karakter. Vizsla’s die in Duitsland of Hongarije jachtgericht gefokt worden zijn vaak wat pittiger dan de Nederlands gefokte vizsla’s.

Kenmerken
Ras: Vizsla
Rasgroep: Voorstaande jachthonden
Land van herkomst: Hongarije
Vachttype: Kortharig of ruwharig, met een kenmerkende roodbruine kleur, hoewel deze bij de ruwharen vaak wat meer tarwekleurig lijkt.
Maten: De schofthoogte ligt bij reuen tussen de 58 en 64 cm en bij teven tussen de 54 en 60 cm.
Aard:  actief, intelligent, baasgericht en werklustig.
Gezondheid: De vizsla is een vrij gezond ras. Maar om te mogen fokken moeten fokkers hun honden laten testen op heup- en elleboogdysplasie en daarnaast zijn er verplichte oogonderzoeken.

Een Vizsla past bij jou als…….
je sportief ingesteld bent en als je het leuk vindt om actief samen met je hond bezig te zijn, dan heb je aan een vizsla een geweldig maatje. De vizsla is een energieke jachthond, die behoefte heeft aan uitdaging, activiteit en samen met de baas bezig te zijn.


Foto: Mila

Je wilt graag een vizslapup. Wat kun je verwachten?
Als je op zoek bent naar een vizslapup is het goed om eerst contact op te nemen met de rasvereniging. Die kan je helpen aan namen van vizslafokkers die volgens de regels van de rasvereniging fokken. Hun fokdieren voldoen aan alle door de vereniging gestelde werk- en gezondheidseisen. Je kunt ook zelf via internet op zoek gaan naar fokkers, maar dan is het nog steeds verstandig om eerst bij de rasvereniging te informeren waar je zoal op moet letten. De prijzen voor vizslapups lopen nogal uiteen, maar beginnen globaal bij 1000 euro.

Aan de slag met jouw vizsla
Omdat de vizsla een leergierige en actieve hond is, maak je hem niet blijer dan wanneer je lekker met hem aan het werk gaat. Als je eenmaal een vizsla(pup) in huis hebt, dan kun je allerlei cursussen gaan doen, zoals jachttraining, gehoorzaamheidstraining of (in een later stadium) behendigheid. Apporteren, speuren en zoekspelletjes zijn favoriet, daar kan de hond zijn jachtpassie goed in kwijt. Tijdens de wandelingen, maar ook thuis kun je je vizsla bijvoorbeeld voorwerpen die je verstopt hebt laten zoeken. Ook kun je bijvoorbeeld verstoppertje met de kinderen spelen, waarbij je de hond de kinderen laat zoeken.


Foto: Evelien Verweij

Vizsla en snObbs
De vizsla is een middelgrote en actieve hond. Vizsla’s houden van rennen, sporen uitwerken en voorwerpen zoals een bal, een dummy of speelgoed najagen en apporteren. Een vizsla die genoeg activiteit en beweging krijgt is in huis een rustige hond. Ze krullen zich graag op om te slapen. De ruwharige vizsla moet regelmatig geplukt worden, maar zal daarna weinig haar meer verliezen. De kortharige vizsla verliest echter kleine prikhaartjes die je wel her en der in huis tegenkomt. Een snObbs van kunstleder is daarom het makkelijkste qua onderhoud. Als je qua look and feel liever kiest voor stof dan is de hoes uiteraard wasbaar op 30 graden. Een tip is om de mand eerst met een kleefroller of een speciaal borsteltje voor hondenharen schoon te maken voordat de hoes in de wasmachine gaat. Je kunt ook de hoes in een oud dekbedovertrek stoppen zodat de overgebleven haren niet in de wasmachine terecht komen. De goed gevulde randen van een snObbs mand bieden de juiste ondersteuning als jouw Vizsla zich lekker opkrult om een welverdiend slaapje te gaan doen. Ook vinden ze het heerlijk als ze met hun koppie op de rand kunnen liggen om zo de boel goed in de gaten te houden of een beetje te soezen. Uiteraard past een snObbs mand qua stijl zeer goed bij een Vizsla. Net als een Vizsla is een snObbs stijlvol en elegant.

SHOP HIER DE BESTE HONDENMAND VOOR EEN VIZSLA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here