Kan het slaapgedrag van een hond door geestelijke activiteit worden gestimuleerd?

Jazeker, wij weten allemaal dat een hond na een lange wandeling lekker gaat uitrusten. Maar er is een verschil tussen fysieke en geestelijke moeheid.

Een hond beleeft zijn omgeving voornamelijk met zijn neus. Neem bijvoorbeeld het praktijkspeuren. Hier worden honden opgeleid om een geurspoor, dat bijvoorbeeld door iemand is achtergelaten, te volgen met als doel die persoon te vinden. Bij een normale ademhaling haalt een hond in rust 15 tot 30 keer per minuut adem. Dat is wel afhankelijk van de grootte van de hond. Bij het speuren kan de snuffelademhaling oplopen tot wel 200 keer per minuut. De combinatie van 100 procent oplettendheid om steeds het goede spoor te volgen, ondanks alle weersomstandigheden, maakt het speuren dus heel erg vermoeiend.

Tegenwoordig zijn in veel dierenwinkels ook strategiespelletjes te vinden die de hond stimuleren met zijn neus te werken. Bij dieren die bijvoorbeeld tijdelijk weinig mogen bewegen door een herstelperiode na orthopedische klachten is dit een mooie manier voor de hond om zijn energie kwijt te kunnen.

SHOP HIER SPEELGOED VOOR HERSENWERK

SHOP HIER DE BESTE HONDENMAND

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here