Kunnen honden snurken?

0
1241

Honden kunnen zeker snurken. Dit is vooral te zien tijdens de REM-fase.

Bepaalde ligposities kunnen de oorzaak van snurken zijn. Uw hond ligt bijvoorbeeld in rughouding terwijl zijn hoofd diep naar beneden hangt of sterk gebogen is. Daarnaast komt snurken vooral door de anatomische afwijkingen van de bovenste luchtwegen door bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen. Zo hebben kortsnuitige honden (brachycephale rassen) zoals Mops, Franse en Engelse Bulldog, Malteser, Pekinese, Shih Tzu en Boxer altijd last van snurken. Daardoor hebben ze tijdens het slapen een voortdurend zuurstoftekort.

Sommige honden zijn zo extreem benauwd dat ze staand of zittend proberen te slapen, want dan staan hun luchtwegen zover mogelijk open. Bij deze rassen is het alleen door verschillende operatieve ingrepen mogelijk de levenskwaliteit te verbeteren. Oorzaken die snurken verergeren, zoals overgewicht of een ontsteking van de bovenste ademwegen door een verkoudheid, kunnen door de dierenarts worden verholpen.

dr. E.J.L. (Eugénie) Zeeuw is dierenarts bij Pets Health Dierenkliniek te Vijfhuizen

Vragen? Stel ze gerust! Contact: info@snobbs.nl

SHOP HIER DE BESTE HONDENMAND

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here